Sijoitustermit haltuun: mitä Bull ja Bear ovat?

Noviisilla menee helposti sormi suuhun aloittaessaan sijoitustaivaltaan. Sijoittamisessa on vaikea päästä alkuun uusien termien ja yleisen tietämättömyyden kanssa. Voikin olla parasta aloittaa sijoittaminen sijoitusneuvojan avulla, joka auttaa sinua saamaan ensimmäisen sijoitussalkun. Kun sijoittamisessa pääsee vauhtiin, on se huomattavasti helpompaa – ainakin teknisesti. Sijoittamisessakin voi oppia uutta käytännössä loputtomiin, onhan esimerkiksi kryptovaluuttoihin sijoittaminen ollut nykyisille konkarisijoittajille täysin uusi asia viime vuosina.

 

Bull ja Bear?

Bull ja Bear ovat yleisesti käytettyjä termejä sijoitusmaailmassa. Nämä termt kuvaavat markkinoiden suuntautumista joko kasvulle tai laskulle. Bull tarkoittaa nousumarkkinoita, kun taas Bear tarkoittaa laskumarkkinoita. Kaupankäynti tapahtuu Bull- ja Bear-sertifikaateilla. Bull biear-sertifikaatti kattaa tuttuun tapaan osto- ja myyntihinnan.

Bull-markkinoilla osakkeiden hintojen odotetaan nousevan ja sijoittajat ovat optimistisia. Tällaisessa markkinatilanteessa sijoittajat ovat valmiita ostamaan osakkeita ja pitämään niitä pitkään odottaen entistä suurempaa tuottoa. 

Toisaalta Bear-markkinoilla osakkeiden odotetaan laskevan ja sijoittajat ovat pessimistisiä. Tässä tilanteessa sijoittajat saattavat haluta myydä omistuksiaan, jotta välttyisivät taloudellisilta menetyksiltä. 

Sijoittaminen on vaikeaa myös Bull- ja Bear-sertifikaatteihin. Markkinatilanne voi muuttua nopeasti, ja Bull- tai Bear-sijoituksia voi olla vaikea käyttää pitkällä aikavälillä. Toisaalta se, mikä toimii yhdelle sijoittajalle, ei välttämättä toimi toiselle. 

On hyvä olla tietoinen Bull- ja Bear-markkinoiden eroista ja mahdollisista muutoksista markkinoilla, jotta voi tehdä järkeviä päätöksiä sijoitussalkkuunsa. Sijoittamisen aloittaminen sijoitusneuvojen avulla voi auttaa uusia sijoittajia navigoimaan tämän monimutkaisen maailman alussa. Voit myös hyödyntää muita talousaiheisia uutisiamme.

 

Mitä kaupankäynnistä olisi hyvä tietää?

Kaupankäynti Bull- ja Bear-sertifikaateilla on melko samankaltaista kuin muidenkin arvopaperien kaupankäynti. Sijoittaja valitsee vain haluamansa sertifikaatin arvo-osuustililleen ja tarkkailee sen kehitystä markkinoilla. Sertifikaatin arvo vaihtelee markkinoiden tilanteen mukaan, joten sijoittaja voi tienata tai menettää rahaa sen mukaisesti. Riskit ovat aina olemassa sijoittamisessa.

Vaikka Bull- ja Bear-sertifikaatteihin sijoittaminen voi vaikuttaa houkuttelevalta, sijoittajan on oltava varovainen sijoituspäätöksissään. Markkinatilanne voi muuttua hyvin nopeasti ja sertifikaattien arvo voi laskea nopeasti, mikä saattaa johtaa merkittäviin taloudellisiin menetyksiin. Siksi sijoittajan on seurattava markkinoita tarkasti ja tehtävä päätöksensä huolellisesti ennen sijoittamista Bull- tai Bear-sertifikaatteihin. 

Bull- ja Bear-sertifikaatit ovat hyödyllisiä työkaluja sijoittajille, jotka haluavat hyödyntää markkinoiden muutoksia. Sijoittajien kannattaa tutkia huolellisesti sertifikaattien toimintaa ja riskiprofiilia ennen sijoittamiseen ryntäämistä. Kuten yllä on jo kerrottu, hyvä tapa päästä käsiksi tähän maailmaan on hyödyntää sijoitusneuvojaa. Heillä on yleensä hyvä käsitys myös eri sijoituskohteiden riskeistä, joten voit valita sellaisen sijoituskohteen, jonka riskitaso sopii salkullesi.

 

Vinkit uudelle sijoittajalle

Nuoret suomalaiset ovat alkaneet sijoittamaan enemmän kuin koskaan. Markkinoilla onkin nyt paljon uusia sijoittajia. Mikäli olet suunnittelemassa ensimmäisiä sijoituskohteitasi, muutamista yleisistä vinkeistä on sinulle varmasti hyötyä.

Ennen kuin lähdet sijoittamaan osakkeisiin, sinun on hyvä tutustua yritysten toimintaan ja niiden kannattavuuteen. Voit tarkastella yritysten tilinpäätöksiä, menestystä ja tulevaisuudennäkymiä. Koko tilinpäätöstä ei tarvitse alkaa lukemaan, mutta muutamista avainluvuista saa jo kuvaa tilanteesta ja kannattavuudesta. Näin saat myös käsityksen siitä, millaiset mahdollisuudet yrityksellä on menestyä tulevaisuudessa.

Toinen oleellinen vinkki osakkeisiin sijoitettaessa on hajauttaminen. Älä laita kaikkia munia yhteen koriin, niin kliseeltä kuin se kuulostaakin. Hajauta sijoituksesi eri yrityksiin ja toimialoihin. Tämä auttaa sinua välttämään suuria taloudellisia menetyksiä, jos jokin yritys tai ala ajautuu ongelmiin ja laskusuhdanteeseen.

Näyttelemistä ja sijoittamista yhdistää se, että ajoitus on tärkeintä. Se, missä vaiheessa sanot repliikkisi, ja se, missä vaiheessa ostat ja myyt osakkeitasi. Vaikka lyhytaikaiset voitot voivat olla houkuttelevia, tietyt osakekaupat voivat vaatia kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.